Ydinvoima on outo asia siviilialuksissa, mutta kuten tiedämme, niin uudet miniydinvoimalat voivat tarjota uuden sekä turvallisen tavan kuljettaa tavaroita yli valtamerien. Mikä tahansa laiva tai periaatteessa myös lentokone voidaan varustaa uuden sukupolven siirrettävillä ydinreaktoreilla, jotka voivat toimia myös kaupunkien voimanlähteenä. Nuo laivat voidaan muotoilla siten, että ne ovat erittäin nopeita. Ja ydinvoima antaa tietenkin mahdollisuuden välttää sellaisia paikkoja kuin Afrikan Itärannikko sekä Punainen meri, joiden kautta kulkevat lastit ovat alttiina vihamieliselle toiminalle.
Pienoisydinvoimalat sekä niiden pienemmät, siirrettävät versiot ovat välineitä, jotka tarjoavat sekä siviili- että sota-aluksille virtuaalisesti rajattoman toimintamatkan. Ja jos ydinkäyttöisiä aluksia aletaan rakentaa suuremmassa mittakaavassa, niin niiden avulla voidaan tietenkin tuottaa energiaa myös kaupungeille.
Ja juuri tämän takia eri tutkimuslaboratoriot eri puolilla maailmaa työskentelevät siirrettävien (portable nuclear reactors, PoNu) parissa. Nuo pienet ydinreaktorit voivat toimia yksinään, mutta ne voivat tuottaa energiaa myös suuren mittakaavan laitoksissa. Tuolloin kyseessä on modulaarinen ydinreaktorijoukko, jossa pienet ydinreaktorit toimivat ryhmänä, tyydyttääkseen kaupunkien energiantarpeen. Mutta kuten tiedämme, niin ydinreaktoreita voidaan käyttää myös lentokoneiden voimalaitteena. Tuolloin lentokone voi käyttää esimerkiksi vettä ajoaineena, ja suihku- tai rakettimoottori voi kuumentaa tuota ajoainetta valokaarten avulla.
Tulevaisuudessa ainakin osa kuljetuksista saatetaan suorittaa WiG eli maaefektikoneiden avulla.
Mutta tietenkin vedyn käyttö olisi turvallista sekä ympäristöystävällistä. Jos ajatellaan esimerkiksi "Kaspianmeren hirviönä" tunnettua maaefektikonetta, niin silloin me kohtaamme sen faktan, että Neuvostoliittolaiset ajattelivat kyseistä välinettä ainoastaan sotilaallisesta perspektiivistä. Maaefektikoneita on tuonkin jälkeen rakennettu, mutta niiden käyttö on rajoittunut lähinnä harrastelijakäyttöön. Kuitenkin maaefektikone voisi kuljettaa lasteja taloudellisemmin sekä nopeammin kuin tavalliset laivat. Ja tuollaiset suurikokoiset maaefektikoneet vaativat tehokasta voimanlähdettä. Eräät startupit ovat kehittämässä vetykäyttöisiä maaefektikoneita.
Nuo koneet voisivat käyttää aurinkopaneeleita tuottaakseen vetyä niiden rungon sisällä olevassa elektrolyysikammiossa. Siis se kuinka ekologinen tuollainen patosiipikone oikeasti on riippuu pitkälti sen voimanlaitteesta. Jos maaefektikoneen käyttämä vety tuotetaan ekologisesti, niin silloin kyseessä on vihreä vaihtoehto. Mutta pienet siirrettävät ydinreaktorit voivat toimia suurikokoisten maaefektikoneiden voimalaitteena. Tuolla tavoin suurikokoisten maaefektikoneiden polttoainekustannukset saadaan minimoitua.
Ja jos sitten ajatellaan esimerkiksi siirrettävien ydinreaktoreiden polttoainehuoltoa, niin siirrettävien ydinreaktorien kohdalla voidaan toimia niin, että reaktori toimitetaan asiakkaalle niin, että polttoaine- ja säätösauvat ovat niiden sisällä. Ja kun reaktori on käyttänyt kaiken polttoaineensa, niin silloin koko reaktori vaihdetaan. Tuolloin reaktorin suoja-astia toimii myös säteilykilpenä kuljetuksen ajan. Siirrettävien ydinreaktorien vaihto voi olla yhtä helppoa kuin paristojen vaihto esimerkiksi TVn kaukosäätimestä.
https://www.energy.gov/ne/advanced-small-modular-reactors-smrs
https://www.energyandcapital.com/smr-stocks/
https://interestingengineering.com/innovation/meltdown-proof-portable-nuclear-reactors
https://interestingengineering.com/energy/tiny-nukes-on-trucks-sub-20-mw
https://interestingengineering.com/transportation/nuclear-powered-bulker-study
https://medium.com/purdue-engineering/truck-portable-nuclear-reactors-go-where-the-power-is-needed-3fd5350073be
https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_microreactor
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.