Onko yhtiön päätuote mahdollisesti markkinointi?
Kun puhutaan tuottavuudesta, niin usein kohtaamme sellaisia malleja kuten sen, kuinka paljon rahaa joku yhtiö tai osasto tekee tietyssä aikayksikössä. Mutta sitten tietenkin meidän pitää muistaa sekin, että se kuinka suuren rahallisen tuoton yhtiö tekee ei välttämättä liity oman yhtiön tai osaston toimialaan tai toimenkuvaan. Jonkun myyntitiimin tai sijoitusyhtiön tuottavuus voidaan mitata suoraan sillä, että kuinka monta tuotetta se myy vaikkapa viikossa. Tai tuotantoyhtiön tuottavuus voidaan mitata sillä, että montako maalipurkkia esimerkiksi maalitehdas tuottaa liukuhihnalta.
Mutta onko pelkkä tuotannon määrä sitten oikea tapa mitata tuottavuutta? Siis mitä jos tuotanto menee suoraan kaatopaikalle, niin onko se sitä paljon puhuttua tuottavuutta? Tuotannon määrä ei ole yksin asia, mikä ratkaisee tuottavuuden. Mutta tuottavuuden mittana voidaan käyttää monia muitakin asioita. Siis onko säveltäjän tai laulun tekijän tuottavuus sitä, että hän tekee muutamia kymmeniä rivejä kappaleita päivittäin, vai onko niin että hän on tuottava silloin jos hän saa yhden kappaleensa levytettyä ja myyntiin jossain verkkopalvelussa?
Onko esimerkiksi myyntyö tai joku markkinointi sitä ICT- tai vaikkapa lakialan yhtiön ydinsaamista? Siis onko yhtiön pääasiallinen tuote joku puhelinmyynti? Siis yhtiön pääasiallinen tuote on se, mitä kauppaamalla markkinointiyhtiö kauppaa. Markkinointiyhtiön pääasiallinen tuote on markkinointi, mutta ne tuotteet kuten mahdolliset verkkokaupat tai muut vastaavat asiat pitää saattaa kuntoon ennen markkinointikampanjan aloittamista.
Markkinointiyhtiö voi määritellä tuottavuutensa tehtyinä kauppoina. Mutta miten muut yhtiöt sitten mahtavat määritellä oman tuottavuutensa? Niiden tuotteet saattavat olla esimerkiksi kotisivupalvelut tai sitten verkkokaupat, joiden käyttöliittymät ne valmistavat. Miten ne määrittelevät oman tuottavuutensa? Onko se ehkä sitten myyntivoitto, mutta me taas kuljemme asian ympäri. Eli miten tuotetta valmistava koodarien ryhmä määrittelee tuottavuutensa? Onko se ehkä hyväksyttyjen koodirivien määrä vuorokaudessa?
Jos markkinointiryhmä määrittää tuottavuuden solmittujen sopimusten määrällä ja arvolle, niin miten sitten tuottavuus mitataan esimerkiksi ICT-alan yhtiössä? Tai miten sen koodaustiimissä tuo sana määritellään? Onko se ehkä se miten monta ohjelmistolisenssiä yhtiön markkinointiosasto myy jossain verkossa? Mutta onko tuolla asialla sitten mitään tekemistä tuottavan ohjelmistotuotannon kanssa?
Jos esimerkiksi ajatellaan että koodarit tekevät töitä 24/7 parantaakseen tuotetta, niin silloin tietenkin mitä täydellisempi tuote on, niin sitä enemmän tuotekehitysprosessi hidastuu, koska silloin pitää tehdä erittäin tarkkaa työtä, tai tuote eli ohjelmisto hajoaa käsiin. Mutta jos tuottavuus on koodin valmistamista, niin tietenkään koodia ei kukaan valmista huvikseen. Koodarien pitää saada palkkaa työstään. Joten turhan työn teettäminen maksaa rahaa. Eli jos koodia tuotetaan roskiin, niin se aiheuttaa tappioita koko yhtiölle ainakin palkkamenojen osalta, mikä ei ole hyvä asia ainakaan liikevoittoa ajatellen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.